Lačni so tudi v ZDA

Rotarijanec s Floride v ZDA. Druga plat ameriškega sna.


Predstava o Ameriki, sanjski deželi, kjer naj bi se cedila med in mleko, vse bolj izgublja svoj blišč. A ne le zaradi vojn, ki jih Američani v imenu vspostavljanja demokracije in svobode vodijo v Iraku, Afganistanu in drugje po svetu, ampak tudi zaradi razmer v samih ZDA. Prepad med bogatimi in revnimi je vse globji. Tako velikanski, da kar 48 milijonov prebivalcev trpi zaradi pomanjkanja hrane! Nemogoče? O tem na široko poroča zadnja številka revije National Geographic in to je potrdil tudi Pete Edwards guverner Rotry klubov v osrednji Floridi, ki je nedavno obiskal slovenske Rotarijance.
Nenavadna pomoč Mehiki, Haitiju, Dominikani
Na večerji Z Antonom Končnikom, guvernerjem Rotary Slovenija in s članicami ženskega Rotary kluba Nike, je Američan najprej naštel, kaj vse počnejo njihovi klubi po svetu, saj imajo za seboj dolgoletno tradicijo. Celo Sloveniji so že nekajkrat priskočili na pomoč, prvič pred davnimi tremi desetletji, ko so se oglasili v kamniškem domu za invalidno mladino. A težave blažijo tudi lačnim doma.
»Na Haitiju prispevamo za izobraževanje, predvsem mladih, za praktične poklice. V Mehiki pomagamo otrokom, ki se rojevajo z zajčjo ustnico. V Dominikanski republiki smo sirotišnici zgradili tri ribnike, za katere skrbijo zdaj sami in si tako zagotavljajo del prehrane. V Indiji smo dali naš prispevek za gradnjo bolnišnice. Na Jamajko občasno pošiljamo naše zobozdravnike, ki zdravijo predvsem zobe otrok,« je Pete Edwards naštel nekaj posebnih primerov njihovega dobrodelništva. In kakšnih nalog se floridski Rotarijanci lotevajo doma?
Zelena torba za lačne na Floridi
A pomoč Rotarijancev ne potrebujejo le revne države v svetu, ampak je ta vse bolj potrebna tudi najbogatejši državi na svetu. »Žal je temu tako. Načeloma nihče v ZDA ne bi smel trpeti lakote, zategadelj smo se vsi Rotary klubi zelo zavzeli. Med drugim smo organizirali razdeljevanje hrane v posebni, zeleni torbi s hrano za družine, ki trpijo zaradi pomanjkanje hrane bodisi zaradi brezposelnosti, invaldinosti, bolezni ali nizkih plač. Torbe odnesejo otroci domov iz šole in sicer ob petkih, ker ob vikendih otroci nimajo malic v šoli. Prispevamo tudi za posebne shrambe za hrano, kjer dobivajo pomoč drugi prebivalci.«
Na koncu je ameriški Rotarijec še dodal, da imajo tudi pri njih varne hiše za zlorabljene ženske z otroci. Njihovi klubi so enemu od teh zavetišč v mestu Kissimmee, kjer je doma, zgradili kuhinjo. Stavijo tudi na zdravljenje otrok z živalmi, kot so konji in z rotarijskimi dolarji so tega deležni tudi otroci iz revnejših družin.
Pod naslovom »Nov obraz lakote« so se v National Geographicu vprašali, kako je mogoče, da v najbogatejši deželi na svetu 48 milijonov Američanov trpi zaradi pomanjkanja zdrave prehrane in zakaj milijoni ameriških delavcev z nizkimi plačami ne vedo, kje bodo dobili naslednji obrok hrane. Odgovorili so tudi na vprašanje, zakaj so ti revni ljudje kljub pomanjkanju velikokrat predebeli. Zapisali so, da je to drugi obraz lakote in slikovno predstavili zdrav obrok hrane in obrok za reveže. Ta, ki je podarjen ali kupljen v fast food lokalu, je nasičen s sladkorjem, s soljo in maščobami. Zelenjave in sadja ne vsebuje in ta živila so draga in niso dostopna vsem. Vse to povzroča debelost, ki jo pospešujejo še cenene pijače. Država deli bone za prehrano in ustanavlja posebne kuhinje za revne. Razne civilne organizacije , kot je Rotary klub, imajo shrambe s hrano za razdelejvanje ljudem. Torej, tudi to je Amerika, polna blišča na eni in bede na drugi strani.

častna članica RC Lj Nike
Albina Podbevšek